Αλεξίπτωτο πλαγιάς

   Από τους αρχαίους καιρούς το όνειρο του ανθρώπου ήταν να μιμηθεί τα πουλιά, να μπορέσει να πετάξει, πολλές οι αποτυχημένες προσπάθειές του αλλά τελικά τα κατάφερε .

   Αλλά τι ειρωνεία ! Ο άνθρωπος έμελλε να ανακαλύψει πρώτα τις πιο πολύπλοκες πτητικές μηχανές, να σπάσει το φράγμα του ήχου, να κατακτήσει το φεγγάρι και στο τέλος να ανακαλύψει την πιο απλή πτητική συσκευή, το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή το parapente όπως έχει επικρατήσει ο γαλλικός όρος πριν μεταφραστεί και καθιερωθεί η ελληνική ονομασία. Στην ουσία Para στα γαλλικά σημαίνει αλεξίπτωτο και pente η πλαγιά, άρα 'αλεξίπτωτο πλαγιάς' για όσους επιμένουν ελληνικά. Πρόκειται για μια εφεύρεση των Γάλλων αλπινιστών που στη δεκαετία του 70 δοκίμασαν να κατέβουν από τα βουνά στα οποία ανέβαιναν, με ένα πιο εύκολο αλλά και πολύ πιο διασκεδαστικό τρόπο. Ο τρόπος αυτός την επόμενη δεκαετία εξελίχθηκε σε ένα καινούργιο σπορ και οι πρώτες σχολές έκαναν την εμφάνισή τους στην Γαλλία από όπου προέρχεται και το γενικά χρησιμοποιούμενο όνομα του parapente.

   Η εξέλιξη του νέου αυτού αθλήματος ήταν και είναι ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα πτέρυγες απίστευτης απόδοσης από ότι αρχικά αλλά και ρεκόρ αποστάσεων που ξεπερνούν τα 400 χλμ !!!

   Στην περιοχή της Καρδίτσας το άθλημα αυτό εμφανίστηκε το 1991 και το έφερε ο αεροπτεριστής Κωνσταντίνος Τζαμάρας. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν πάνω από 25 χρόνια ουσιαστικής δραστηριότητας πάνω στην πτήση και στην ανεμοπορία. Το 1992 οργανώθηκε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, άρχισαν να μπαίνουν κανονισμοί και η προσπάθεια να ελεγχθεί όσον αφορά την ασφάλεια και εκπαίδευση οργανώνοντας το 1994 η Εθνική αερολέσχη Ελλάδας το πρώτο σεμινάριο εκπαιδευτών Α/Π. Χρόνια με τα χρόνια το αλεξίπτωτο πλαγιάς εξελίσσεται τόσο τεχνικά αλλά και κατασκευαστικά, τα στάνταρ ασφαλείας των κατασκευαστών είναι πολύ υψηλά - για παράδειγμα τι πιο λεπτό σχοινάκι ενός Α/Π μπορεί να αντέξει 120 κιλά. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, μια πραγματικότητα προσιτή σε όλους και όχι προνόμιο κάποιων λίγων χάρη στο Αλεξίπτωτο Πλαγιάς. Η περιοχή μας είναι μορφολογικά προικισμένη για το άθλημα του Α/Π καθώς βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Πίνδου και οι συνθήκες για ανεμοπορία είναι ιδανικές.

   Στην αερολέσχη μας λειτουργεί τμήμα Αλεξίπτωτου Πλαγιάς με πολλούς ενεργούς αεραθλητές καθώς και έμπειρο εκπαιδευτή πιστοποιημένο από την ΕΛΑΟ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για πτήσεις με διθέσιο αλεξίπτωτο για άτομα που θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία της ελεύθερης πτήσης.

Αθλητές της λέσχης
Πιλοτος διπλωμα τηλ
Αθανάσιος Άγγελος ΠΛ ...
Δημήτρης Καμποσιώρης ΠΛ ...
Γιάννης Κατσίκης Π 6945582818
Βασίλης Λέτσιος ΠΛ ...
Θωμάς Μπαλατσός ΠΛ ...
© 2020   Α.ΔΥ.ΘΕ.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε